Στις 26 Μαρτίου του 2024, η Γεωργία αντιμετωπίζει την εθνική μας στην "Μπόρις Παϊχάτζε Αρένα" σε ένα do-or-die παιχνίδι, με ένα εισιτήριο στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, να μοιάζει πιο κοντά από ποτέ για αυτή την κατά τα άλλα αφανή χώρα στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Από την άλλη, εθνική μας διεκδικεί μια θέση σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 10 χρόνια απουσίας και 20 χρόνια μετά από το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό θαύμα που έχει συμβεί σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
Με τόσα να διακυβεύονται και με καμία από τις δύο ομάδες να θέλει να ρισκάρει το παραμικρό και 120 ποδοσφαιρικά λεπτά που ξεχάστηκαν γρήγορα, οι δύο ομάδες οδηγούνται στα πέναλτι. Από την βούλα, μετά από δύο χαμένα πέναλτι της Ελλάδας, ο Νίκα Κβεκβεσκίρι σκοράρει και στέλνει την χώρα του στα γήπεδα της Γερμανίας. Ωστόσο, κάτι που είτε οι ίδιοι γνώριζαν, είναι πως μέχρι να φτάσουν εκεί, η εθνική τους ομάδα θα συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω από το ποδόσφαιρο.
Οι στιγμές χαράς για την πρόκριση εξαπλώθηκαν από τις κερκίδες, μέσα στο γήπεδο αλλά και σε όλη αυτή την μικρή Ευρασιατική χώρα. Οι πανηγυρισμοί διήρκεσαν όλη την νύχτα και ήχησαν από την Τυφλίφα, στο Κουτάισι και τα Καυκάσια όρη.
Φίλαφλοι και παίκτες, έγιαν "ένα" με την πρόκριση επί της Ελλάδας |
Η ποδοσφαιρική της αφάνεια ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει πλούσια ιστορία. Το βασίλειο της Γεωργίας θεωρείτε ως ένα από τα παλαιότερα κράτη που υφίσταται μέχρι και σήμερα, και διήρκεσε σχεδόν μια χιλιετία. Μέσα στο γήπεδο, η Γεωργία είχε πάντα εκπρόσωπους της στην εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Η Δυναμό Τυφλίδας ήταν μια εκ των παραδοσιακών δυνάμεων του Σοβιετικού Πρωταθλήματος, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο δύο φορές. Στα τέλη της δεκαετίας του '70 και αρχές του '80, η Δυναμό εμφανίστηκε ως μια εκ των ανερχόμενων ομάδων του ανατολικού μπλοκ. Η πρώτη επιτυχία ήρθε το 1979, όταν στον πρώτο γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών αντιμετώπισε την σπουδαία Λίβερπουλ, back-to-back πρωταθλήτρια Ευρώπης έναν χρόνο πριν. Στο πρώτο παιχνίδι, στο Άνφιλντ, η Ντυνάμο κέρδισε με 1-2 παίζοντας ένα πολύ ελκυστικό στιλ ποδοσφαίρου. Στον επαναληπτικό της Τυφλίδας, συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και επικράτησε εύκολα με 3-0, περνώντας στην επόμενη φάση. Το 1981 ήρθε η πιο μεγάλη επιτυχία στην ιστορία της ομάδας, όταν η Ντυναμό κέρδισε το κύπελλο κυπελλούχων, κερδίζοντας Καστορία, Γουότερφορντ, Γουέστ Χάμ και Φέγιενορντ στον δρόμο προς τον τελικό, όπου και επικράτησε με 2-1 της Καρλ Ζάις Ζένα της Ανατολικής Γερμανίας.
Ο αρχηγός της Λίβεπουλ, Φίλ Τόμσον, με τον αρχηγό της Ντυναμό, Μάνουκαρ Μακαϊτζε |
Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ήρθε και η "κάθοδος" της Ντύναμο. Η Γεωργία ίδρυσε το δικό της εγχώριο πρωτάθλημα και την δική της εθνική ομάδα. Το κράτος με μόλις 4εκατ. κατοίκους πέρασε σχεδόν όλη την περίοδο, μετά από την ανεξαρτησία της, στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας της ΦΙΦΑ. Το 2015 βρισκόταν στην 154η, κάτω από το Βιετνάμ, το Χόνγκ Κόνγκ και το Κουρακάο. Η συμμετοχή της σε μια μεγάλη διοργάνωση, ήταν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ. Το 2020 είδαμε την Βόρεια Μακεδονία να κάνει την παρθενική της συμμετοχή, κερδίζοντας την Γεωργία στον τελικό τον πλέι-οφς και το 2024 είναι η σειρά της Γεωργίας.
Με την διοργάνωση να πλησιάζει, η εθνική ενότητα που ακολούθησε της νίκης επι της Ελλάδας, έχει ολοκληρωτικά εξαφανιστεί. Η εθνική Γεωργίας βρίσκεται στην μέση ενός πολιτικού σκανδάλου που ξέσπασε λίγες μέρες μόνο μετά την πρόκριση. Εκατομμύρια Γεωργιανοί βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν κατά του "Ρωσικού Νόμου'', που προσπαθεί να θέση σε ισχύει η κυβέρνηση, μπλοκάροντας τις ελπίδες της χώρας για ένταξη στην Ε.Ε. Ο νόμος αυτός είναι κάτι αντίστοιχο, με εκείνον της Ουκρανίας το 2012, που εν τέλη οδήγησε την χώρα στα πρώτα στάδια εμφυλίου πολέμου.
Διαδιλωτές στο κέντρο της Τιφλίδας |
Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται μέσα στον Μάιο, με αρκετές εικόνες βίας κατά των πολιτών να κάνουν τον γύρο του κόσμου, μερικά από τα βασικά μέλη της εθνικής ομάδας, έχουν δηλώσει δημόσια την συμπαράσταση τους, στους διαδηλωτές. Μερικοί από αυτούς είναι οι Χβίτσα Κβαρατσκέλια, Γκιόργκι Μαμαντασβίλι και Γκιόργκι Τσακβετάτζε. Η Γεωργιανή κυβέρνηση κατηγόρησε τον Κβαρατσκέλια ότι προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες εμφυλίου πολέμου, και επίσης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Λέβαν Κομπιασβίλι, ότι χρησιμοποιεί τους παίκτες ώστε να περάσει τις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις.
Με την έναρξη της διοργάνωσης, η κυβέρνηση έχει προς το παρών "παγώσει" τον "Ρωσικό Νόμο''. Ο Πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε από τους πολίτες να ενωθούν και πάλι προς υποστήριξη της εθνικής ομάδας. Από την μεριά τους οι παίκτες, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα που τους έχει δοθεί, εξακολουθούν να μάχονται ώστε να αλλάξει η κατεύθυνση της χώρας και έτσι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.
Πηγές: Tifo Football, The Guardian, Al Jazeera.
Μένανδρος Μεριγκούνης