Οι εποχές όμως άλλαξαν, και οι δύο ομάδες βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες στην Σεγούνδα Ντιβισιόν. Αυτό λέει πολλά για την απίστευτα γρήγορη άνοδο της Ράγιο από την 8η κατηγορία, αλλά λέει επίσης πολλά για την δραματική πτώση της Σαραγόσα, η οποία μέχρι και πριν από 12 χρόνια κέρδιζε τρόπαια σε Ισπανία αλλά και Ευρώπη.
H Ρεάλ Σαραγόσα είχε σταθερή παρουσία στην Λα Λίγκα κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας της. Ιδρύθηκε το 1932, και πήρε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία λίγο πριν τον Ισπανικό εμφύλιο. Η αρχή της ζωής της ομάδας στην μεγάλη κατηγορία ήταν δύσκολη, με τα πρώτα χρόνια να βρίσκεται μεταξύ Πριμέρα και Σεγούνδα. Στα μέσα της δεκαετίας του '50, οι "Λος Μάνιος" θα κρατήσουν μια σταθερή θέση στην Λα Λίγκα, και θα απουσιάσουν από το πρωτάθλημα μόνο για δύο χρονιές μέχρι το 2000.
Κοιτώντας την ιστορία του Ισπανικού ποδοσφαίρου, μόλις οκτώ ομάδες έχουν βρεθεί στην Πριμέρα περισσότερες σεζόν από ότι η Σαγαρόσα (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ατλέτικο Μαδρίτης, Βαλένθια, Εσπανιόλ, Σεβίλλη και Ρεάλ Σοσιεδάδ). Συνολικά έχει αγωνιστεί στην Λα Λίγκα 58 σεζόν, αριθμός που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος εάν η ομάδα είχε ιδρυθεί νωρίτερα από το 1932.
Παρόλο που δεν έχει κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα, η Σαραγόσα είχε πολλές επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων. Έχει κατακτήσει το κύπελλο Ισπανίας 6 φορές, με πιο πρόσφατη αυτή του 2004 κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και ένα κύπελλο κυπελλούχων το 1995, κερδίζοντας την Άρσεναλ στον τελικό στο στάδιο "Παρκ ντε Πρένς" στο Παρίσι.
Χάρη στην κατάκτηση του Κόπα ντελ Ρέι, η ομάδα από την Αραγονία αγωνιστικέ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ την σεζόν 2004-05 και κατάφερε να φτάσει μέχρι και την φάση των "16". Δύο χρόνια αργότερα θα βρεθεί ξανά στην διοργάνωση αλλά χωρίς να έχει ανάλογη πορεία.
Την σεζόν 2007-08 είναι όταν τα πράγματα αρχίσουν να πηγαίνουν στραβά. Η Σαραγόσα τερμάτισε στην 18η θέση και υποβιβάστηκε και έναν χρόνο αργότερα κατάφερε να βρεθεί και πάλι στην Λα Λίγκα χάρη στην 2η θέση που κατέκτησε στην Σεγούνδα Ντιβισίον. Η επιστροφή της στην Πριμέρα δεν ήταν και τόσο εντυπωσιακή καθώς τις επόμενες τέσσερις σεζόν τερμάτισε 13η, 14η, 16η και 20η. Υποβιβάστηκε ξανά στην Σεγούνδα την σεζόν 2012-13 αλλά αυτή την φορά ο υποβιβασμός ήταν εισιτήριο χωρίς επιστροφή στην "κόλαση".
Πλέον ο υποβιβασμός και η ζωή στην δεύτερη κατηγορία δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο, καθώς η ομάδα είχε υποβιβαστεί τρεις φορές μέσα σε 15 χρόνια. Θα μπορούσε μάλιστα να είχε έρθει έναν χρόνο νωρίτερα αλλά χάρη στον τότε προπονητή της ομάδας, Μανόλο Χιμένεθ, η Σαραγόσα κατάφερε μια σπουδαία απόδραση γεμάτη με γκολ στο 90' και οριακές νίκες με 1-0. Την επόμενη σεζόν ο Μανόλο δεν κατάφερε κάτι αντίστοιχο και η Σαραγόσα τερμάτισε στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα.
«Μόνο ένας ποντικός θα εγκατέλειπε ένα πλοίο που βυθίζεται.» δήλωνε ο Χιμένεθ το καλοκαίρι του 2012. «Είμαι ο καπετάνιος του πλοίου και θα φύγω τελευταίος.» συμπλήρωσε.
Η πτώση της ομάδας ξεκίνησε το 2006 με τον ερχομό του Αγάπιτο Ιγκλέσιας στην προεδρία της ομάδας, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα φτάσει την ομάδα μέχρι και το Τσάμπιονς Λίγκ. Το πλάνο του δεν λειτούργησε και αποχώρησε από την ομάδα. Αντικαταστάτης του ήταν Εντουάρντο Μπαντρές, ο οποίος είχε προϊστορία στην πολιτική και όχι στο ποδόσφαιρο. Η προεδρία του δεν κράτησε και πολύ, καθώς αποχώρησε το 2009.
Στην προεδρία βρέθηκε ξανά ο Ιγκλέσιας, ο οποίος το 2011 έθεσε τον Σαλβαδόρ Αρενέρε ως τεχνικό και οικονομικό διευθυντή. Ο Σαλβαδόρ αποχώρησε μετά από μόλις δέκα μέρες δηλώνοντας πως δεν του είχε δοθεί ο πλήρης έλεγχος από τον Ιγκλέσιας.
Οπότε ο Ιγκλέσιας βρέθηκε για τρίτη (και φαρμακερή) φορά στην προεδρία. Πλέον απουσίαζε από τους αγώνες της ομάδας και δημιούργησε χρέη ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παίκτες έμεναν απλήρωτοι και αποχωρούσαν από την ομάδα, την ώρα που οι αντικαταστάτες τους ήταν χαμηλότερου επιπέδου ποδοσφαιριστές με παράνομα συμβόλαια. Εν τέλη το 2013 το πλοίο βυθίστηκε.
Μετά τον υποβιβασμό, ο Χεσούς Γκαρσία Πιτσάρς έγινε ο νέος τεχνικός διευθυντής της ομάδας με στόχο να την ανεβάσει και πάλι στην Λα Λίγκα. Νέος πρόεδρος ήταν ο Φερνάντο Μολινός. Ο Πιτσάρς είχε αρκετές επιτυχίες στο παρελθόν, και στις αρχές του 2000 κατάφερε να φτάσει την Βαλένθια μέχρι τον τελικό του Τσάμπιος Λίγκ, ενώ παράλληλα κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Παρόλο τις επιτυχίες, υπήρχαν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις μεθόδους του, με τον Ράφα Μπενίτεθ να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ζητούσα καναπέ και μου έφερνε λάμπα».
Μετά την Βαλένθια, προσλήφθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης, στην οποία έκανε κάποιες αρκετά εντυπωσιακές μεταγραφές όπως Φελίπε Λουίς, Μιράντα, Γοδίν και Φορλάν, αλλά οι αρκετές δυσκολίες στην διαχείριση των οικονομικών, τον ανάγκασαν να αποχωρήσει.
Επόμενος σταθμός ήταν η Σαραγόσα. Στην πρώτη του σεζόν, η ομάδα είχε ως στόχο την απευθείας άνοδο στην Λα Λίγκα. Οι "Λος Μάνιος" είχαν 11 εκατομμύρια κέρδος στο μεταγραφικό παζάρι με την ομάδα να αποδυναμώνετε περισσότερο από ότι θα περίμενε κανείς. Με τον Μανόλο Χιμένεθ να παραιτείτε από την θέση του, η Ρεάλ Σαραγόσα βρέθηκε να τερματίζει στην 14η θέση της Σεγούνδα Ντιβισιόν.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πιτσάρς αποχώρησε το καλοκαίρι του 2014. Αυτό που δεν περίμενε κανείς ήταν η αποχώρηση του Ιγκλέσιας, ο οποίος πούλησε τις μετοχές της ομάδας στον όμιλο "Fundación Zaragoza 2032". Ο οποίος είναι ένας όμιλος επιχειρηματιών από την Αραγονία, με στόχο την προστασία της ομάδας. Επιτέλους το μέλλον έδειχνε λίγο πιο λαμπρό.
Ωστόσο, με την πώληση της ομάδας να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου, δεν είχε μείνει αρκετός χρόνος για τους νέους ιδιοκτήτες να κάνουν πολλά στο μεταγραφικό παζάρι. Ο υπηρεσιακός προπονητής, Βίκτορ Μουνιόθ, παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας μέχρι τον Νοέμβριο, όταν και αντικαταστήθηκε από τον Σέρβο Ράνκο Πόποβιτς.
Υπό τις οδηγίες του Πόποβιτς, η Σαγαρόσα τερμάτισε στης 6η θέση του πρωταθλήματος, κερδίζοντας μια θέση στα πλέι οφ ανόδου. Στα ημιτελικά αντιμετώπισαν την Χιρόνα. Στο πρώτο σκέλος οι Καταλανοί κέρδισαν με 0-3 εκτός έδρας αλλά η Σαραγόσα με το 1-4 στην έδρα της Χιρόνα πήρε την πρόκριση στον τελικό των πλέι οφ. Εκεί αντιμετώπισε την Λας Πάλμας. Ένα γκολ του Αραούχο στα τελευταία λεπτά έβαλε φωτιά στο Στάδιο Γκράν Κανάρια. Η Λας Πάλμας ανέβηκε και η Σαραγόσα παρέμεινε στην Σεγούνδα.
Με τις οικονομικές δυσκολίες να μειώνονται, η Σαραγόσα ξεκίνησε της σεζόν 2015-16 γεμάτη φιλοδοξίες. Μέχρι και την τελευταία αγωνιστική βρισκόταν στην 4η θέση αλλά και πάλι κατάφερε να βρει ακόμη έναν τρόπο να βασανίσει τους οπαδούς της.
Οι "Λος Μάνιος" αντιμετώπιζαν την Λαγκοστέρα, η οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε υποβιβαστεί στην Σεγούνδα β' και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον στον αγώνα. Η Σαραγόσα θα χάσει με 6-2 και έπεσε στην 8η θέση της βαθμολογίας, μένοντας εκτός των πλέι οφ. «Αν ένα ματς μπορεί να χαρακτηριστεί ως χάνγκοβερ, είναι αυτό» έγραψε στο twitter o Ισπανός δημοσιογράφος Άιτορ Λαγκούνας, αποτυπώνοντας τέλεια την εικόνα της Σαραγόσα.
«Πόσες φορές μια ομάδα που αγωνίζεται για να τερματίσει στην 4αδα την τελευταία ημέρα της σεζόν, καταρρέει με τέτοιον τρόπο κόντρα σε μια ομάδα που έχει ήδη υποβιβαστεί; Νομίζω ότι γνωρίζω την απάντηση: Μόνο μία. Μείναμε εκτός των πλέι οφ από την Λαγκοστέρα, μια ομάδα από μια πόλη 8.200 κατοίκων, η οποία παίζει σε ένα γήπεδο που δεν είναι καν δικό της. Αυτό το χάνγκοβερ δεν θα τελειώσει ποτέ.»
Ο Λαγκούνας είχε δίκιο. Ο πόνος και οι θλίψη των οπαδών της Σαραγόσα δεν θα τελείωνε σύντομα. Την επόμενη σεζόν τερμάτισε στην 16η θέση της Σεγούνδα Ντιβισιόν. Ήταν η χαμηλότερη θέση που έχει βρεθεί η ομάδα μετά το 1949! Την σεζόν 2017/18 έφτασαν για ακόμη μια φορά κοντά στην άνοδο. Τερμάτισαν στην 3η θέση και μπήκαν στα πλέι οφ. Αντιμετώπισαν την Νουμάνθια με το πρώτο παιχνίδι, εκτός έδρας, να λήγει 1-1. Στην ρεβάνς στο στάδιο "Λα Ρομαρέδα", το παιχνίδι έμενε στο 1-1 και όλα έδειχναν παράταση. Στο 91ο λεπτό, ο Μάλι Ντιμάνκα με μια καρφωτή κεφαλιά κάνει το 1-2 για την Νουμάνθια. Η Σαραγόσα έμεινε για ακόμη μια φορά ταπεινωμένη και εκτός Πριμέρα Ντιβισιόν.
Την σεζόν 2018-19 τα πράγματα δεν δείχνουν πολύ αισιόδοξα, καθώς μετά από επτά αγωνιστικές η Σαραγόσα βρίσκεται στην 11η θέση του πρωταθλήματος.
Είτε χωρίς σταθερή διοίκηση, είτε με σταθερή διοίκηση, είτε με ικανούς, είτε χωρίς ικανούς παίκτες, είτε κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους, είτε κόντρα σε αδύναμους αντιπάλους, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο και η Ρεάλ Σαράγοσα βρίσκετε εκτός της πρώτης κατηγορίας για 6η σερί σεζόν. Και το πιο δυσάρεστο σε όλα αυτά είναι ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι βρίσκεται φως στον ορίζοντα.
Μένανδρος Μεριγκούνης