Από τον περασμένο Φλεβάρη δεν είναι πλέον κοντά μας. Απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών, γεγονός που έριξε όλη την ποδοσφαιρική Ισπανία σε πένθος. Βλέπετε ο Κίνι ήταν πολλά παραπάνω από ένας ποδοσφαιριστής. Ήταν ένα πρότυπο αθλητή και ανθρώπου. Αγαπήθηκε από όλους, ανεξαρτήτως ομάδας και η κληρονομιά που άφησε στην μετέπειτα γενιά θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδία κάθε Ισπανού ποδοσφαιρόφιλου.
Ο αγαπημένος "γιός" της Αστούριας κηδεύτηκε στο Χιχόν αφού πρώτα πέρασε από το στάδιο "Ελ Μολινόν", εκεί οπού αγωνιζόμενος με την Σπόρτινγκ Χιχόν έκανε τα ποδοσφαιρικά του μαγικά. Το κοινό της Σπόρτινγκ τον αγάπησε όσο κανέναν άλλον και μέχρι και σήμερα, όλα τα μικρά παιδιά στο Μαρεό (ακαδημίες της Σπόρτινγκ) τον έχουνε σαν πρότυπο και ως αυτόν που θέλουν να μοιάσουν. Στο Χιχόν ο Κίνι παραμένει ένας θρύλος, όσα χρόνια και αν περάσουν η αγάπη και ο σεβασμός του κόσμου, ακόμα και από αυτούς που δεν τον έζησαν, παραμένει ο ίδιος.
Στις 15 Ιουνίου του 2008, η Χιχόν αντιμετώπιζε την Εϊμπάρ και χρειαζόταν μόνο νίκη για να εξασφαλίσει την άνοδο Πριμέρα Ντιβισίον. Η Σπόρτινγκ προσπαθούσε να βάλει τέλος στα "πέτρινα χρόνια" και να ανέβει στην πρώτη κατηγορία μετά από δέκα χρόνια απουσίας. Κατά την διάρκεια του αγώνα, το αγαπημένο παιδί του "Ελ Μολινόν" εμφανίστηκε στις εξέδρες των επισήμων. Ο Κίνι βρισκόταν εν μέσω χημειοθεραπείας καθώς πάλευε ενάντια στον καρκίνο αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε από το να βρίσκετε κοντά στην αγαπημένη του ομάδα. Ο κόσμος άρχισε κατευθείαν να τραγουδάει ρυθμικά το όνομα του και παίκτες της ομάδας βρήκαν μια έξτρα δύναμη και πήραν την νίκη και την πολυπόθητη άνοδο.
O Kίνι πρωταγωνιστούσε όταν το ποδόσφαιρο στην Ισπανία ήταν πολύ διαφορετικό. Η χώρα ακόμα βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο και ήταν αρκετά ασταθής πολιτικά και κοινωνικά. Ο "μπρούχο", (όπως ήταν γνωστός) απήχθη το 1981 όταν αγωνιζόταν στην Μπαρσελόνα. Η ομηρία κράτησε 25 μέρες και σε εκείνο το διάστημα η Μπαρσελόνα πήρε μόνο έναν βαθμό σε τέσσερις αγώνες και έχασε στην ουσία το πρωτάθλημα. Ελευθερώθηκε στις 26 Μαρτίου βρισκόμενος στην Σαραγόσα. Οι τρεις απαγωγείς του ήταν νεαρά παιδιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την φτώχεια. Ο Κίνι αποφάσισε να μην κινηθεί νομικά εναντίον τους και αρνήθηκε να δεχθεί την αποζημίωση της Ισπανικής κυβέρνησης, ύψους 5 εκατομμυρίων πεσέτας. Αυτός ήταν ο Κίνι, ο άνθρωπος.
Αγωνιζόμενος σε Σπόρτινγκ Χιχόν και Μπαρσελόνα κέρδισε 5 φορές το βραβείο "Πιτσίτσι" (Όσες ο Ντι Στέφανο, τον ξεπερνάει μόνο ο Τέλμο Θάρα) και αγωνίστηκε 35 φορές με την εθνική Ισπανίας. Στην καριέρα του βρήκε δίχτυα 297 φορές σε 576 εμφανίσεις, στατικό που λίγοι μπορούν να πλησιάσουν. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1987, με ολόκληρο το Μπερναμπέου να τον αποθεώνει. Αγωνιζόταν στην Σπόρτινγκ, αλλά τον σεβόντουσαν στο Οβιέδο. Αγωνιζόταν στην Μπαρσελόνα, αλλά τον σεβόντουσαν στην Μαδρίτη. Ο Κίνι ένωνε ποδοσφαιρικά την Ισπανία και η επιρροή που είχε στο Ισπανικό ποδόσφαιρο, ίσως να μην μπορεί αν συγκριθεί με κανενός άλλου.
Η ιστορική έδρα της Σπόρτινγκ, το στάδιο "Ελ Μολινόν" έχει πλέον μετονομαστεί σε στάδιο "Ενρίκε Κάστρο Κίνι". Είναι η λιγότερη τιμή που θα μπορούσε να κάνει ο σύλλογος στον άνθρωπο ο οποίος πήρε την ομάδα από την δεύτερη κατηγορία και την έφτασε ανάμεσα στις κορυφαίες της Ισπανίας. Ο Κίνι ήταν η ψυχή της Σπόρτινγκ αλλά και της πόλης του Χιχόν.
Το καμάρι της Αστούριας δεν είναι πλέον ανάμεσα μας, αλλά όπως λέει και το πανό που βρίσκετε πλέον μόνιμα στο "Ελ Μολινόν", «Κίνι, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, θα είσαι για πάντα στην καρδία μας. Αναπαύσου εν ειρήνη».
Μένανδρος Μεριγκούνης